LAZER DESTEKLİ DİŞ HEKİMLİĞİ
LAZER DESTEKLİ DİŞ HEKİMLİĞİ
Lazer Destekli Diş Hekimliği Uygulaması
Lazer kullanılan bölgede %100 dezenfeksiyon ve sterilizasyon sağlanmaktadır.
Lazer ile yapılan cerrahi uygulamalarda, işlem esnasında neredeyse hiç kanama olmamaktadır. Her cerrahi uygulama sonrasında ortaya çıkabilecek komplikasyon, şişme ve rahatsızlık olasılıkları azalmakta ve daha hızlı bir iyileşme sağlanmaktadır.
Lazerli “diş beyazlatma” işlemlerinde çok kısa sürede daha iyi sonuç almak mümkündür.
Kanal tedavisinde, apikalinde lezyon olan dişlerde kök kanalı dezenfeksiyonunda başarılıdır.
Diş etlerinde genetik olarak aşırı derecede mor renklenme (hiperpigmentasyon)bulunan hastalarda 3 veya 4 seansta lazer ile soyma (peeling) yapılarak bu sorun ortadan kaldırılabilmektedir.
Lazer uygulamaları ile, halk arasında lazerli dolgu diye bilinen ve bir ışık kaynağı ile sertleştirilen kompozit dolgu uygulamaları birbiriyle karıştırılmamalıdır.
kullanılmaktadır. Oral cerrahide mutlak endikasyonu gerektiren bir durum yoktur. Antikoagülan etki nedeni ile hemofili hastalarında çene cerrahisinde endikasyon düşünülebilir.
Periodontoloji (Dişeti Hastalıkları)’de lazer kullanımı
Gingivektomi – Gingivoplasti: Diş eti estetiğinin sağlanmasında lazer ile yapılan dişeti boyu ayarlamalarının çok daha güzel sonuçlar getirdiği bir gerçektir. Lazer ile anestezisiz olarak dişetinin kesilmesinin, şekillendirmesinin ardından kanamanın durması ve doku iyileşmesini beklemeye gerek kalmadan diğer işlemlere geçilebilir.
Diş Yüzeyi Temizliği: Anestezisiz olarak lazer ile yapılan derin dişeti temizliğinin ardından dişeti cepleri çok hızlı iyileşmektedir.
Pigmentasyon tedavisi: Dişetlerinde pigment artmasına bağlı olarak oluşan hiperpigmentasyonlar pratik yöntemlerde anestezi altında bistüri ile peeling yapılarak tedavi edilir. Lazer ile yapılan pigmentasyon tedavilerinde anesteziye gerek kalmaz ve hasta işlem sonrası hiçbir rahatsızlık duymadan yaşantısında devam edebilir.
Endodonti (Kanal Tedavisi)’nde lazer kullanımı
Lazer enerjisi, endodontik tanıda, vital pulpa tedavilerinde, kanal tedavisinde ve endodontik cerrahide çeşitli şekillerde kullanılmaktadır.
Endodontik tedavide lazerin endikasyonları:
1. Pürülan pulpitis veya pulpa nekrozu olan dişlerde
2. Pulpa gangreni olan dişlerde
3. Periapikal lezyonlu dişlerde
4. Lateral kanalları olan devital dişlerde
5. Enflamasyon ya da travma nedeniyle apeksin rezorbe olduğu olgularda
6. En az üç ay endodontik tedavide başarısız olunan olgularda