DİŞ BEYAZLATMA (Bleaching)
DİŞ BEYAZLATMA (Bleaching)
GİZLİ DÜŞMAN DİŞ ETİ HASTALIĞI
Dişler düzgün temizlenmediğinde, üzerlerinde ve aralarında biriken yiyecek artıkları bakteriler üretirler. Bakteri plağı dediğimiz bu püremsi birikintiler, diş çürüklerinin ve dişeti iltihaplarının baş sorumlusu olup, zamanla tükürüğün çökelmesi sonucu diş taşlarını oluştururlar.
Bakteri plağının içinde üreyen mikroorganizmalar, şekerli gıdaları parçalayarak asit üretirler. Ve bu asit, dişi küçük bir bölgeden başlayıp giderek büyüyen bir şekilde çürütür. Daha ileri safhalarda çekim kaçınılmaz olabilir.
Dişeti iltihabının ilk belirtisi dişetindeki kanamalardır. Dişetlerinde renk, şekil bozuklukları ve ağız kokusu ile kendini daha da belli eder. Dişeti iltihabının neden olduğu diş kayıpları, çürüklerinneden olduğu diş kayıplarından çok daha fazladır.
Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki , Sağlıklı dişeti açık pembe renktedir. Dişe ve kemiğe sıkıca yapışmış olup, portakal kabuğuna benzer parlak – pütürlü bir görünümü vardır.
Diş eti Hastalığının Belirtileri :
Diş eti hastalıklarının ilk ve en önemli belirtisi dişeti kanamasıdır. Sağlıklı dişeti kanamaz
Diş etlerinde şişmeler, kızarmalar oluyorsa,
Diş etlerinde çekilmeler ve açığa çıkan kök yüzeylerinde oluşan hassasiyet oluşuyorsa
Dişeti kenarlarında veya dişler arasında, diş taşlarına bağlı olarak oluşan siyah alanlar görülüyorsa,
Diş ile dişeti arasından iltihap geliyorsa,
Dişlerde sallanmalar, uzamalar ve dişler arasında açılmalar oluyorsa,
Ağızda sürekli bir kötü koku ve kötü tat hissi var ise.
geç kalmadan bir dişhekimine muayene olunması gerekir.
Periodontoloji; Dişi destekleyen çevre dokuları ve bunların hastalıklarını ve tedavilerini içeren bir bilim dalıdır.
Dişler üzerinde biriken plaklar sadece dişleri çürütmezler,aynı zamanda bulundukları bölgedeki diş etinde iltihaba neden olabilirler. Görülen bu duruma gingivitis denilir. Gingivitis dünyada en sık görülen hastalıktır. Bu meydana gelen enfeksiyonlara zamanında müdehale edilmez ise diş etindeki enfeksiyon daha derine yani kemiğe ve diğer destek dokulara geçerek onların enfeksiyonuna neden olur. Görülen bu tablo çok daha ciddidir ve periodontitis adı verilir.
Gingivitis sonucunda hastalarda:
Ağız kokusu
Diş etinde şişlik
Dişetinde çekilme ve çekilme sonucu hassasiyet
Gün içerisinde dişetinde kanamalar ve ağrılar görülebilmektedir.
Periodontitis ise daha ciddi bir tablo olup Gingivitiste görülen semptomlara ek olarak dişlerde sallanma, uzama, tedavi edilmediği durumlarda ise ne yazık ki diş kayıpları görülebilir.
Kliniğimizde periodontoloji alanında yaptığımız tedavileri sıralayacak olursak
Oral hijyen eğitimi
Detertraj ve polisaj (ağızda görülen diştaşlarının uzaklaştırılması ve dışsal lekelerin temizlenmesi)
Küretaj ve kök yüzeyi düzlenmesi ( dişetinin de altında kalan diş taşlarının uzaklaştırılmasının sonrasında kök yüzeylerinin düzlenmesi)
Daha ciddi vakalar için bölgesel ya da tüm ağızı ilgilendiren flap operasyonları.(diş etinin açılarak hastalıklı dokuların uzaklaştırılması ve kapatılması.)
Gingivektomi ve gingivoplasti nedir? Ne zaman uygulanır?
Gingivektomi; hastalıklı ya da sağlıklı dişeti dokusunun uzaklaştırılması,gingivoplasti ise diş etinin şekillendirilmesi demektir. Gingivektomi hastalıklı dokuların uzaklaştırılmasında sıkça kullanılan bir tedavi şekli olmakla beraber gingivoplasti ile birlikte estetik amaçlı olarak da sıkça kullanılmaktadır.
Diş boyları çok kısa olan hastaların gülerken dişetlerinin çok fazla görünmesi kaçınılmazdır. Ayrıca dişeti asimetrilerinde bir diş diğerinden daha uzun daha yukarı veya aşağı seviyede gözükebilir. Tüm bu estetik olumsuzlukları çok basit ve kısa süreli bir gingivektomi operasyonuyla ortadan kaldırmak mümkündür.